zegeltocht

een lokaal loopplanstudio Haas Zegeltocht De Hoogte Groningen

De Hoogte, Groningen

In de stad Groningen liggen in woonwijk "de Hoogte" speciale stoeptegels in bestaande trottoirs. De tegels zijn bedrukt met een tekst in de huisstijl van de wijk.

De gemeente Groningen heeft ze in september 2017 gelegd en betaald op verzoek van een bewonerscommissie.

studio Haas Zegeltocht De Hoogte Groningen

Samen vormen de felgekleurde tegels over een afstand van 3,5 km een lokaal loopplan, een zogenoemde zegeltocht.

Deze zegeltocht heeft begin noch einde, in- of uitstappen kan overal en altijd. Als je een zegel gevonden hebt, kun je de rest niet meer missen.

Dit lokale loopplan bestaat uit 65 zegels, die elk een bepaald aspect van de omgeving, eventueel aanwezige mensen of (natuur)verschijnselen markeren.

De vormgeving en het materiaalgebruik van de zegels zijn bewust bescheiden gehouden en ze liggen ver uit elkaar. Verrassend.

zoek de zegels tussen de tegels

Ogenschijnlijk zomaar ligt er ergens in de stoep een afwijkende tegel, die vragen oproept bij buurtbewoners en toevallige passanten.

Er staan vragen op de zegels als "Hoeveel bakstenen ben jij hoog?" Nooit eerder zo naar bakstenen gekeken? Of naar jezelf?

wees aandachtig hier is het prachtig

Een zegeltocht kan buurtbewoners op hun dagelijkse gang van en naar huis overhalen om in steeds hetzelfde steeds iets anders te zien, te horen of te ruiken. Werkelijk alle zintuigen komen aan bod.

studio Haas Zegeltocht De Hoogte Groningen

Alle mensen komen aan bod, want wie kan lezen of kan worden voorgelezen heeft wel iets te zeggen op de zegels.

Het antwoord? De antwoorden kunnen een frisse discussie in de buitenlucht opleveren. Tussen zomaar mensen. Over zien en kijken.studio Haas Zegeltocht De Hoogte Groningen

Een zegeltocht is een plan van aandacht voor alles en iedereen, die het karakter van een buurt bepalen.

Gebruikers van bestaande trottoirs worden attent gemaakt op (kunst)objecten, locaties, buurtgenoten, bezoekers en op henzelf.

Soms is er geen enkel kunstwerk in de buurt van een zegeltocht. Dan zal na kennismaking ermee een kunstwerk elders vast eerder worden opgemerkt en hopelijk bekeken.