rooskooskoos

tekeninstructiestudio Haas rooskooskoos spelplan speelveld

Ons speelveld kan binnen en buiten nauwkeurig worden uitgemeten en getekend of geschilderd. Op het strand is dat natuurlijk lastiger met zandkorrels, die zelden braaf blijven liggen... Op een losjes getekend speelveld is het echter nog steeds goed spelen.

Wanneer we ons speelveld op grote schaal, 4 meter lang en 4 meter breed, op een pleintje willen tekenen, dan hebben we eigenlijk al genoeg aan wat krijt. We kunnen immers de tegels gebruiken om het veld uit te meten. Wanneer we bovendien een stok van ruim anderhalve meter en wat touw hebben, komen de stralen en de middencirkel zeker ook voor elkaar.

Het tekenen van de cirkel gaat het gemakkelijkst met zijn tweeën. Eentje knielt of gaat op de hurken zitten. Er wordt een touwtje van minstens 70 cm om diens vinger of aan een stok gebonden die precies op de geplande middenstip wordt gehouden. Aan het andere eind van het touw wordt een krijtje gebonden. De tweede tekenaar trekt het touw strak, draait om de zittende heen en tekent zo een mooie cirkel.

studio Haas rooskooskoos spelplan stralenblad

Natuurlijk hebben we voor we aan de slag gingen, het bij deze instructie horende stralenblad geprint. Dat gaan we nu gebruiken bij het tekenen van de 24 lijnen of stralen. We plakken het met tape op de middenstip. We leggen de lat in het verlengde van de stralen op het blad en tekenen zo vanaf de cirkel 24 keer een lijn. Als onze stok kort is moeten sommige lijnen worden verlengd tot er in het geheel een vierkant verschijnt. Leg ter controle de lat dwars op de uiteinden van de lijnen en pas waar nodig de lengtes aan.

studio Haas rooskooskoos spelplan tekeninstructie

 Let op!

De lijnen worden aan de buitenzijde niet met elkaar verbonden, de vakken blijven dus open.

Wanneer we geen stralenblad bij de hand hebben, kunnen we nog steeds een speelveld tekenen. In dat geval tekenen we een vierkant van 4 meter lang en 4 meter breed, met in het midden een cirkel. Breng nu stap voor stap de lijnen aan. Begin met de horizontale en verticale lijnen, daarna de diagonalen, de schuine lijnen. Tussen die lijnen zet je ook weer steeds twee lijnen. Vergeet niet het getekende vierkant weg te poetsen! Tenslotte kunnen voor de puntentelling de cijfers 1,2,3. . . rond de cirkel worden geschreven.